Zeul-cerb-Cernunnos
| | |

Cernunnos, zeul cerb

În preajma Solstițiului de Iarnă, soțul meu, Dan (care face și activări energetice) a visat un nume, care semăna tare cu Cernunnos. Fără să aibă idee ce era, canalizase energia arhaică a unui zeu celebrat cu vreo 2500 de ani în urmă, și din acel moment aveau să se petreacă și niște schimbări importante în interiorul lui și al nostru, ca cuplu. Din acel moment, au tot continuat să ne apară cerbi și căprioare în cele mai neașteptate lucruri: de la puiuții de căprioară care căutau mâncare prin zăpadă în spatele grădinii noastre, la screensaverul telefonului nou care era presetat cu un mic clip cu un cerb alb, la imagini cu cerbi la o rubrică Witchy din comunitatea Zentastic Arts România unde mai multe persoane spuneau că și-au pus ca imagine de fundal un cerb, la cerbi stilizați pe sticla vinului pe care îl bem fiert în serile reci de iarnă, simboluri ale acestui zeu, cum este cornul abundenței pe care am simțit să-l pictez pe terasa noastră, și altele.

Astfel de semne, asemenea numerelor angelice, sunt mesaje că te afli sau ești pe cale să intri într-o anume energie, pe termen lung.

Dar ce însemna până la urmă acest simbol, acest totem?

Cernunnos, zeul cu coarne de cerb, constituie o figura fascinantă în mitologia celtică, adorat în epoca pre-romană și romană timpurie pentru conexiunea sa profundă cu natura și ciclurile sale. Numele său, tradus ca „Cornutul” sau „Cel cu coarne,” îl evidențiază drept o divinitate asociată cu puterea, fertilitatea și regenerarea.

Iconografia lui Cernunnos îl prezintă adesea șezând, cu picioarele încrucișate, deținând simboluri specifice care dezvăluie diversele aspecte ale domeniului său de influență. Coarnele de cerb, principalul atribut, nu sunt doar un element estetic, ci reprezintă și simboluri profunde legate de putere, animale sacre și lumea spirituală.

Prin reprezentarea sa cu un corn al abundenței sau cornul de belșug, Cernunnos devine asociat cu fertilitatea, recolta și prosperitatea comunității. Acest aspect al zeului sugereaza implicarea sa in ciclurile agricole și ritualurile legate de acestea, marcând evenimente precum semănatul și recoltatul.

Cultul lui Cernunnos este adesea legat de locuri sacre in natură, precum păduri, izvoare și dealuri, punând în evidență relațiile profunde pe care celții le aveau cu mediul înconjurător. Ritualurile dedicate acestui zeu, care probabil celebrau ciclurile anuale, erau esențiale pentru comunitate, contribuind la menținerea armoniei dintre oameni și lumea lor naturală.

Cu toate că informațiile despre Cernunnos sunt fragmentate și limitate la artefacte și reprezentări artistice, interpretările moderne îl prezintă ca pe un zeu al echilibrului între lumea spirituală și cea materială, al ciclurilor naturale și al protecției naturii sălbatice.

Cernunnos rămâne o figură misterioasă si complexă, simbol al legăturii strânse dintre oameni și natură în vechile culturi celtice. Adorarea acestui zeu a reprezentat o parte semnificativă a experienței spirituale a acestor comunități, marcând respectul lor profund față de ciclurile naturii și puterea regenerativă asociată cu Cernunnos, zeul cu coarne de cerb.

Ai visat vreodată cerbi și te-ai întrebat ce simbolizează? Dacă da, sper să îți fie de folos aceste informații.

Dacă ai alte vise pe care nu le poți interpreta sau înțelege, vezi aici: Interpretare Vise

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *