img 0205
| | |

Ce este, defapt, cedarea puterii?

Ce o fi, domnule, puterea personală? Pentru că dacă tot vorbim despre a o pierde sau ceda, trebuie să știm mai întâi ce e aia, nu?

Puterea personală este un cumul de factori. Eu o văd ca pe un cumul al primilor trei centri energetici. Adică mai întâi ești conștient că Ești, apoi devii conștient că a fi presupune să și Simți, iar după ce îți dai seama că ești și simți, realizezi că Poți să Faci.

Practic devii pe deplin conștient că ai abilitatea de a începe lucruri și a le duce la bun sfârșit, ai voința de a parcurge un proces, ai puterea de a crea, schimba, construi, produce o schimbare prin gând, cuvânt și acțiune.

Centrul energetic al puterii este între buric și plexul solar, sau ceea ce mai numim chakra Manipura.

Este centrul, literar vorbind, e fix mijlocul chakrelor noastre, care îmbină fizicalitatea rădăcinii cu energia pură intrată prin coroană. E punctul în care ideea și materialul devin una prin voință, prin intenția fermă, prin conștientizarea lui “Eu Pot să Fac”.

Atunci când acest centru este echilibrat reușești să duci planurile la bun sfârșit, acționezi pe baza factorilor care te entuziasmează, realizezi că unde îți concentrezi atenția acolo crește și că tu ești singurul care are, cu adevărat, putere de decizie în viața ta.

Asta înseamnă că tu decizi cine te sâcâie, tu decizi cui acorzi atenția ta, tu decizi cine și cât te deranjează.

Auzim deseori sintagma asta de “a ceda puterea”, dar din câte am putut eu observa până acum, fiecare persoană înțelege altceva prin ea.

Atunci când vorbim despre cedarea puterii personale, ne referim la minim doi indivizi care interacționează și unul dintre ei își cedează puterea personală celuilalt. Până aici e totul clar, și nu prea.

Hai să îți spun ce am observat eu că înțeleg oamenii prin cedarea puterii, iar mai apoi îți voi spune cum văd eu acest proces în așa fel încât după ce citești acest articol să îți fie mult mai ușor de aplicat păstrarea puterii după ce conștientizezi cât de repede o cedezi și cum.

Ce înțeleg majoritatea oamenilor prin cedarea puterii personale:

  • recunoașterea puterii și superiorității în celălalt
  • lăsarea planurilor baltă în numele armoniei din relație
  • evitarea conflictelor prin lipsa setării limitelor necesare
  • recunoașterea puterii imense a celuilalt comparativ cu propria ta putere  la care renunți pentru că oricum erai în dezavantaj
  • un compromis continuu demarat și susținut prin intimidare și manipulare

Indiferent cum alegi să te raportezi la ideea de cedare a puterii personale, mai întâi de toate este important să înțelegi următorul lucru:

Cedarea puterii personale este un circuit închis, nu un transfer unidirecțional.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că puterea cedată de tine este direct proporțională cu intensitatea impactului acțiunii celeilalte persoane asupra ta.

Mai clar: ce și cât dai, aia și atât primești.

Nu în sensul karmei pe care o tot interpretează lumea după logica sinelui uman, ci după Legea 3 a lui Newton care spune că „Pentru orice acțiune există o reacțiune egală și opusă ca sens.”

Urmând acest fir logic, în momentul în care îți cedezi puterea nu înseamnă că îi dai drumul din brațe sau că o oferi unei alte persoane care deja are o putere mai mare decât tine.

Prin cedarea puterii oferi celeilalte persoane un mănunchi de energie pe care, mai apoi, o va folosi și răsfrânge asupra ta.

Cu cât mai multă putere cedezi (acțiunea), cu atât impactul (reacțiunea) te va lovi mai tare.

Cu cât impactul acțiunii celeilalte persoane asupra ta este mai puternic, cu atât mai tare îți poți da seama câtă putere i-ai pus în brațe.

Atunci când ai impresia că o anume persoană din viața ta te controlează, te influențează, te enervează, te irită, și așa mai departe, este semnul de care ai nevoie cum că acolo, în acea direcție, ți-ai cedat puterea.

Tu, în deplinătatea puterii tale personale, ai abilitatea de a rămâne echilibrat, așezat, neutru. Să îți vezi de treaba ta, de viața ta, de planurile tale, de implementare, de plantat semințele tale pe brazda ta.

Dacă nu reușești să faci asta și îți pare extrem de dificil să duci planurile la bun sfârșit, să impui limite, să îți trăiești viața în termenii tăi, uită-te la relațiile avute și, mergând pe ideea de mai sus, vezi în câte direcții ți-ai împărțit puterea personală.

Cui i-ai oferit puterea de a avea putere asupra ta?

Cine te impactează, în ce fel și cât de tare?

Fă o listă dacă te ajută și vezi de unde îți este necesar să îți iei puterea înapoi.

Nimeni nu te poate afecta în niciun fel fără ca tu să îi permiți asta. Să nu uiți acest amănunt.

În momentul în care cineva te va face să simți că nu ai nicio putere în propria ta viață sau te va face să te simți mic, neimportant, inutil poate, amintește-ți că ești la o decizie distanță.

Cu cât o persoană sau un subiect te vor enerva mai tare, te vor slei de putere, te vor umple de deznădejde, neputință, disperare poate, cu atât semnalul să îți fie mai puternic.

Cu cât acea atitudine sau energie, indiferent de natura ei, pare să te afecteze mai tare, cu atât vei putea conștientiza puterea imensă pe care ai lăsat-o să plece de la tine și pe care o vei putea chema înapoi instant. Cu o simplă decizie.

Iar atunci… Va fi liniște, echilibru și armonie în interiorul tău.

Să îți fie de folos și să alegi mereu unde, cui și cât cedezi din puterea ta.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *