CarteLenani
| |

Prefață carte Iz de Viață: NeÎmblânzirea Fericirii (Lenani)

Prefața cărții Iz de Viață: NeÎmblânzirea Fericirii (autor Lenani).

Multumim cu recunoștință lui Carmen Nicoară, care a captat atât de frumos spiritul Lenani.

”Despre Lenani, uneori poți să vorbești în “necuvinte”, dacă ar fi să-l parafrazez pe creatorul trimbulinzilor.
Lenani poți să citești, poți să adulmeci, poți să asculți, poți să pipăi. Lenani se simte. Nu este un nume, este un fel de a fi, pentru cei care privesc, aleargă, visează, cântă, provoacă. Poate fi apreciată și admirată sau dimpotrivă huiduită și renegată, e la granița dintre artă și viață și ca orice artă poate să îți placă sau nu.
Știu că acum ați avea tendința să vă puneți întrebări de genul :

-Ce a vrut să spună autorul?
-Cum adică Lenani se simte?
-Lenani, o cunosc pe Lenani, este o artistă, o mamă, o soție. Așa are ochii, părul, locuiește acolo și scrie aici și dincolo, am cumpărat de la ea, am citit-o. Este un pseudonim, nu?
Opriti-vă o secundă.
Inspirați adânc, expirați.
E mai liniște puțin.
Lăsați deoparte tot ce credeți că știți, idei, prejudecăți, cuvinte obișnuite. Mai inspirați încă o dată, inspirați Lenani.
E mai mult decât o artistă, mai mult decât o mamă, mai mult decât o femeie, mai mult decât un autor. Lenani se simte. Miroase a tot ce credeți voi că este o femeie și o artistă, dar mai mult de atât miroase a pământ și dragoste, miroase a fericire sălbatică, naturală, dezlănțuită chiar. Este o stare, este Iz de viață.
Și pentru cei cărora li se par cuvintele acestea prea prea și foarte foarte nu există o rețetă de adaptare la Lenani. Ori îți place, ori nu. Unele lucruri pe lumea asta nu sunt pentru toată lumea. Așa cum e poezia lui Nichita și scoicile, doar pentru cei care apreciază cu adevărat esențele tari.
Acum cât v-am spus eu așa liric și drastic în același timp despre Lenani, ați avut timp să vă hotărați dacă vreți să vă numărați printre cei care sunt curioși, printre cei care cunosc sau printre cei care-și lasă ideile preconcepute deoparte și vor să afle mai

multe. Vorbim despre o entitate bine cunoscută și coerentă în spațiul virtual, desenând o lume proprie, boemă, zentastică plină de artă, de adevăr presărat cu autoironie și umor, pe blog și in spațiul social media și care acum, își face debutul și „pe celuloză”.
~Iz de viață- NeÎmblânzirea fericirii~, este o carte greu de încadrat într-un stil anume pentru că înglobează mai multe variante, de la articol de blog, la pagină de jurnal, roman, carte de dezvoltare, manualul micului antreprenor și ghid de viață, chiar un manuscris al omului recent mutat din urban în rural, ori un ghid de viață lăsat moștenire strămoșilor sau o scrisoare către urmași. Ați avea tendința să spuneți la prima vedere că merge foarte bine ca foileton pe blog si că locul său e în lumea virtuală. Dar asta pentru ca încă nu v-ați dezbrăcat de toate învelișurile de la suprafață, poleite de preconcepții și judecăți, adunate în spațiul mioritic . Dar tocmai acest tip de scriere prin care Lenani aduce paratextul ( în cazul nostru textul de blog și postare social media) în cadrul textului (unei cărți scrise) va face deliciul acestei lecturi.
Daca ați ajuns până aici si sunteți hotărâți să citiți ce e scris în acest volum, pregătiți- vă nu de siropuri și pozitivism acerb. Pregătiți-vă să vina frumos Lenani să vă deseneze mandale pe suflet, pline de culori rupte din viața reală, unele chiar scurse din furtuni, altele care se unduiesc cu dragoste și te urcă direct în vârful curcubeului. Dar în fiecare dintre ele așteptați-vă să găsiți iz de viață reală cu suișuri și coborâșuri, cu greutăți și împliniri, cu dragoste și durere .
Așadar după cum scrie autoarea :
“…să citești această carte relaxat, cu deschiderea și destinderea necesară unei lecturi plăcute.
E o carte plină de vulnerabilități.
E o carte personală.

Ia-o așa cum e și din ea să rămâi doar cu ce îți folosește.”

Cartea începe odată cu declararea stării de pandemie în România și se termină după aproape doi ani, iar firul narativ surprinde mutarea unui cuplu de artiști cu copil preșcolar din realitatea urbană în cea rurală, dar firul narativ este țesut cu sentimente, trăiri, zbateri și fericiri legate de evenimente anterioare acestei perioade și de conștientizări actuale.
Deși după cum menționam mai sus, are și părți care par file de jurnal, cartea este atât de vizuală, încât lasă cititorului senzația că stă la taclale cu Lenani. Care își deschide sufletul, scoate la iveală vulnerabilități, dar și puteri magice, dobândite în urma asumării sale ca artist (după multă muncă) ca soție și mamă, ca mic antreprenor și clăditor de casă, orășean convins, mutat la țară.
Conversația cu autoarea se întinde pe parcursul a aproape două sute de pagini și include subiecte foarte variate. E ca și cum v-ați găsit prietena perfectă cu care puteți discuta orice.
Cum discuți ? vă veți întreba. Totul pare un monolog la prima vedere. Păi cam aceasta e una din magiile ei. Vă povestește despre ea, despre familia lor, dar oricare dintre voi vă veți regăsi undeva printre rândurile cărții în zbaterile sau înălțările cu care se confruntă. Vă mărturisesc, eu, nu o dată, am lăsat jos cartea și îi răspundeam autoarei cu gânduri sau exemple din viața mea.
Cam așa scrie Lenani, încât nu puteți fi siguri dacă povestește, pictează sau lucrează cu voi. Vă atrage ca pe o culoare în povestea ei, care deși foarte personală, vă face să vă vedeți povestea propriei vieți cu ochii minții, printre mirosuri de fericire neîmblânzită și să vă puneți întrebări la fel cum face și autoarea:
“După ce analizam câte o situație, de multe ori neplăcută, pentru că asupra celor plăcute prea rar poposește creierul nostru, după ce mă lăsam să o retrăiesc și să resimt tot ce era de simțit, uneori poate mult mai intens decât simțisem la momentul cu pricina, mă opream. Mă opream și mă întrebam la cel mai sincer mod posibil:
– Ia zi tu, fată mică-mare, ce poți să înveți din asta?”
Până la urmă veți descoperi că întreaga carte va face din această întrebare un laitmotiv în mintea voastră.
Ce poți să înveți din asta? Veți spune în mod repetat.
Și veți descoperi că ați citit o carte de dezvoltare personală cu totul altfel față de cum erați obișnuiți până acum.
Știți cursurile de dezvoltare personală sau live-urile/pod cast-urile la care participați și vă lasă un gust amar fiindcă duc lipsă de exemple practice?

Ei, aici drumul e fix invers. Vedeți situații concrete, asistați la scene din viața reală și doar apoi trageți învățămintele. Unde mai pui că tot apropo de aplicații practice, autoarea vă dă indicii și sugestii care pot fi de mare ajutor în mai multe arii ale vieții ( parenting, home schooling, construcții, grădinărit, creșterea animalelor, antreprenoriat, relații de cuplu ), multe dintre ele fiind exact pe firul narativ, legate de mutarea la țară.
Așa că să nu vă mire cănd veți găsi și informații tehnice despre sobe ori cum se face o fundație la casă sau cum să faci școală acasă cu copilul în ritmul și după pasiunile sale, lângă exemple clare de cum să faci loc fericirii în viața ta fără să rămâi angrenat în trecutul dureros alimentat de oameni toxici.
Este atât de multă sinceritate și vulnerabilitate în această carte încât nu-ți vine să crezi că e scrisă de un introvert, este atât de multă informație de valoare de parcă nu poți concepe că Lenani nu este coach sau mentor de dezvoltare personală, este atât de multă culoare că parcă nu pare real că este autodidact.
Si atunci când trageți linie veți realiza câtă putere are un introvert și câtă putere se află în fiecare din voi pe care o puteți descoperi sau dacă ați descoperit-o v-o puteți asuma fără regrete.
Ba la un moment dat ajungeți să realizați câtă putere stă în a fi tu cu tine. Cât de puternic și liber te simți atunci când îți place compania ta, când te poți distra singur, amuza singur, relaxa singur.
Dacă v-am făcut curioși să descoperiți Lenani și să stați la o ceașcă de povești cu autoarea. Așezați-vă confortabil , fiți trimbulinzi în lecturarea acestei cărți și sinceri cu voi înșivă, veți învăța să vă ancorați în prezent și veți prinde gust de viață și de fericire pură, neîmblânzită, netrecută prin filtre, retușuri, preconcepții și dogme și toate acestea condimentate cu umor specific Lenani.
Inspirați viață, expirați fericire, aici, acum! acestea sunt necuvintele descifrate de mine de-a lungul conversațiilor cu Lenani din~ Iz de Viață NeÎmblânzirea Fericirii ~ și cred că spun suficient de multe încât să transpară reala valoare a unui volum de debut.”

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *