05dc3a14 E064 438d 9e8e 3de0a6e108c1

Daca in dragoste si in razboi e permis orice, nu la fel sta treaba si atunci cand vorbim despre lucruri create manual (Handmade).

Ca in orice activitate, e bine si sanatos sa ne ghidam dupa cateva principii care ne vor consolida baza ca artisti si artizani, si ne vor ajuta sa evoluam frumos.

Lucrez handmade de aproximativ 10 ani, asa ca iata care sunt cele 10 puncte/“porunci” de care eu tin intotdeauna cont in activitatea mea:

 

1. Fa handmade mai intai de placere, abia apoi pentru bani. Daca iti place ce faci si o faci bine, vor veni si banii. Invers, mai rar.

2. Copiaza cat exersezi, e ok, dar cand iti scoti produsele in lume, fa tot posibilul sa aiba amprenta ta personala.

3. Invata si exerseaza mereu. Zilnic daca se poate. Exercitiul iti va da treimea esentiala pentru succes: o mana sigura, imaginatie pentru noi proiecte si perseverenta.

4. Nu munci pana la epuizare. Nimic nu omoara spiritul creativ ca epuizarea care iti scade stima de sine, te lasa fara vlaga si chef de munca.

5. Fii recunoscator. Numara-ti binecuvantarile zilnic si apreciaza fiecare feedback pozitiv, fiecare comanda, fiecare vorba buna.

6. Aminteste-ti ca vinzi oamenilor, si apreciaza-i. Scrie-le din suflet, interactioneaza cu ei, fii empatic, permite-ti chiar sa fii vulnerabil uneori. Oamenii simt emotia din spatele textelor si produselor tale, asa ca nu-i trata ca pe roboti interesati doar de pretul si dimensiunile unui produs.

7. Singura ta competitie esti tu. Fii azi mai bun decat ieri, si ai mereu grija sa ramai corect fata de tine si fata de altii.

8. Pregateste-te sufleteste sa fii copiat. Se va intampla, si nu va fi dragut, dar vei supravietui. 

9. Nu strica piata cu preturi puse anapoda. Prea mici te vor duce la faliment in scurt timp, prea mari iti vor crea imaginea de snob si iti va dauna la un moment dat.

10. Foloseste intotdeauna materiale de calitate si corect. Chiar daca la inceput va fi dificil, va merita pe deplin pe termen lung. Asa te respecti pe tine si iti respecti clientii.

 

Simplu, nu-i asa? 😃

Ei bine, pe cat de simpla este teoria, pe atat de dificil poate fi de pus in practica uneori.

Atunci cand ceva pare sa nu mearga in activitatea voastra Handmade, reluati acesti pasi, si vedeti pe care l-ati sarit sau la care mai aveti de lucrat.

Mult succes si creativitate maxima! 🎀

 

 

Lasă un răspuns